Coffee Tour Budapest

Cappuccino - A Tejeskávék Koronázatlan királya !

2016. szeptember 14. 14:38 - CoffeeTour

A Cappuccino a 3 alapvető tejes kávé(Cappucino-Latte-Flatt White) talán legismertebb és egyben legkedveltebb formája az egész világon.

final_capp.png

Cappuccino:  A  Cappuccino  egy tejhabos kávé ami erősebb a  Latte-nél. A tökéletes  Cappuccino  1/3 Kávé azaz  Eszpreszó-ból, 1/3 Tejből és 1/3 Tejhabból áll. Ennél az italnál először a presszó majd azt követőleg a tej és tejhab kombináció kerül a csészénkbe. A jól elkészített  Cappuccino  tetején tejhab illetve azt körül vevő  Crema*  gyűrű látható.

perfect_capu.jpg

 

Latte: A  Latte  a hölgyek vagy a kávé erős ízét kevésbé kedvelő emberek itala. Bár kevésbé erős a kávé selymessége ugyan akkor remekül érezhető. Hosszú tejes kávé, tetején alig 1 centis tejhabbal. A  Cappuccino-val szemben itt először a tej és tejhab kombináció majd csak ezt követően a presszó kerül poharunkba, így keletkezve a "kávépötty" a hab közepén. Szintén különbség hogy általában hosszú üveg pohárban szolgálják fel, nem pedig csészében.
vanilla-latte.png

Flatt White: Ha szó szerint leakarnánk fordítani, azt jelenti lapos, fehér. Ez kicsit árulkodik azért italunkról, mivel a  Flatt White  tejhab nélkül készül így valóban "laposabb" társainál. Jó-jó egy minimális tejhab azért akad, de nem abban a formában mint a  Cappuccino  vagy  Latte  esetében. A  Flatt White-hoz ugyanis a Barista**  ennél a kávé "különlegességnél" a tejet szépen texturáltra gőzöli így buborék mentes lesz és a tej eggyé válik a habbal. A  Cappuccino-hoz hasonlóan itt is csészében kapjuk italunkat és először a  Cortissimo***  vagyis kávé kerül bele majd ezt követően a finom krémes tejünk. A  Flatt White  esetében a tej és a kávé tökéletes összhangjáról beszélhetünk. Jellegzetessége hogy a tej, mintát formáz a tetején a Crema-val karöltve.latteart.jpg

 

 

A legelterjettebb minta a  Baristák  körében és mondhatni hogy a védjegye ennek a tejeskávénak az úgy nevezett  Rozetta .

flat-white.jpg

 

 

Forrás: BaristaWorkBook, Google

 

 

***Cortissimo: A presszó egy fajtája, feketén, azaz magában is fogyasztják.

**BaristaHivatalos, kávé készítő, felszolgáló. A kávé készítés szakértője.

*Crema: Így nevezzük a presszó készítésekor keletkező világosabb barna réteget a kávénk tetején.

 

espresso_crema01.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://coffeetourbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr4311705269
süti beállítások módosítása