A Cappuccino a 3 alapvető tejes kávé(Cappucino-Latte-Flatt White) talán legismertebb és egyben legkedveltebb formája az egész világon.
Cappuccino: A Cappuccino egy tejhabos kávé ami erősebb a Latte-nél. A tökéletes Cappuccino 1/3 Kávé azaz Eszpreszó-ból, 1/3 Tejből és 1/3 Tejhabból áll. Ennél az italnál először a presszó majd azt követőleg a tej és tejhab kombináció kerül a csészénkbe. A jól elkészített Cappuccino tetején tejhab illetve azt körül vevő Crema* gyűrű látható.
Latte: A Latte a hölgyek vagy a kávé erős ízét kevésbé kedvelő emberek itala. Bár kevésbé erős a kávé selymessége ugyan akkor remekül érezhető. Hosszú tejes kávé, tetején alig 1 centis tejhabbal. A Cappuccino-val szemben itt először a tej és tejhab kombináció majd csak ezt követően a presszó kerül poharunkba, így keletkezve a "kávépötty" a hab közepén. Szintén különbség hogy általában hosszú üveg pohárban szolgálják fel, nem pedig csészében.
Flatt White: Ha szó szerint leakarnánk fordítani, azt jelenti lapos, fehér. Ez kicsit árulkodik azért italunkról, mivel a Flatt White tejhab nélkül készül így valóban "laposabb" társainál. Jó-jó egy minimális tejhab azért akad, de nem abban a formában mint a Cappuccino vagy Latte esetében. A Flatt White-hoz ugyanis a Barista** ennél a kávé "különlegességnél" a tejet szépen texturáltra gőzöli így buborék mentes lesz és a tej eggyé válik a habbal. A Cappuccino-hoz hasonlóan itt is csészében kapjuk italunkat és először a Cortissimo*** vagyis kávé kerül bele majd ezt követően a finom krémes tejünk. A Flatt White esetében a tej és a kávé tökéletes összhangjáról beszélhetünk. Jellegzetessége hogy a tej, mintát formáz a tetején a Crema-val karöltve.
A legelterjettebb minta a Baristák körében és mondhatni hogy a védjegye ennek a tejeskávénak az úgy nevezett Rozetta .
Forrás: BaristaWorkBook, Google
***Cortissimo: A presszó egy fajtája, feketén, azaz magában is fogyasztják.
**Barista: Hivatalos, kávé készítő, felszolgáló. A kávé készítés szakértője.
*Crema: Így nevezzük a presszó készítésekor keletkező világosabb barna réteget a kávénk tetején.